Teveel eten is vaak een vicieuze cirkel. Ik heb dit jarenlang gedaan en kwam er maar niet vanaf. 4 jaar geleden lukte het mij ineens wel. Als je hier last van hebt, voel je dan niet rot of alleen hierin. Er zijn heel veel mensen die het doen, maar (bijna ) niemand vertelt het. Vandaag schets ik 2 type mensen voor je die teveel eten en geef ik advies. Welk type herken jij jezelf in?

DE TWEE TYPES DIE TEVEEL ETEN

De ontkenner

De ontkenner is het type dat veel te veel eet of bijna iedere dag slecht eet. Ze ontkennen vaak voor zichzelf dat ze dit doen. En gaan het als ”normaal” zien, dan is het makkelijker goed te praten. Ach, ik ben goed zoals ik ben. Ik hoef niet perse te veranderen, zo ben ik ook gelukkig. Maar als je oprecht gelukkig bent met je leven, waarom eet je dan zoveel? Je lichaam heeft dit namelijk niet nodig. Je voelt je juist energieloos en het maakt veel kapot in je lichaam. Vraag jezelf dan af ( en probeer het eens) kan ik één maand gezond eten? Zo ja, top! Lukt dit je niet? Dan kun je jezelf eens afvragen waarom je doet wat je doet. Balans vinden is dan de volgende stap.

De schuldige emotie-eter

En dan heb je de schuldige emotie-eters. Hier hoorde ik bij. Zij die bijna dagelijks eetbuien hebben. Hier heel bewust van zijn. Zich vervolgens schuldig voelen en elke dag weer willen beginnen met een gezondere levensstijl. Helaas lukt dit ze niet, waardoor ze nog bozer op zichzelf worden. Ze vergelijken zich continue met andere mensen. Voelen zich dan nog rotter, want ze willen graag ook een mooie shape hebben en zich fit voelen. Ze praten heel negatief tegen zichzelf en zijn veel te streng als ze op dieet gaan. Daarna vallen ze dan ook keihard terug en vaak zijn de eetbuien na een streng dieet nog veel heftiger. Het welbekende jojo effect is voor deze mensen normaal. Hun hele leven gaan ze al op en neer en eruit komen lijkt bijna mogelijk.

Advies ontkenner

Voor de ontkenner heb ik het volgende als advies. Ben absoluut blij met wie je bent! Maar kijk tegelijkertijd of je niet een paar dingen kunt veranderen. Gezonde voeding & balans zijn essentieel als je gezond oud wilt worden. Je krijgt dit lichaam maar één keer. Je zorgt toch ook goed voor je auto, zodat die het zolang mogelijk doet? Waarom dan niet voor je lichaam? Mocht je besluiten het anders te willen doen dan heb je ook wat aan de 3 tips van de schuldige emotie-eter hieronder.

Advies schuldige emotie-eter

Allereerst wil ik je zeggen, dat ik je helemaal snap. Tien jaar lang teisterden eetbuien mijn leven. Met mijn emoties kon ik niet dealen en eten was mijn troost. Mijn troost als ik verdriet had, stress, pijn, woede, maar ook als ik blij was. Alle emoties en gevoelens zorgde ervoor dat ik wilde eten. Hieronder 3 dingen die mij hebben geholpen en jou ook zeker weten gaan helpen.

  1. Stoppen met diëten en een nieuwe levensstijl gaan aanleren. Gewoon met normale voeding en in de weekenden genieten van een etentje, drankje of een zak m&m’s. Maak het haalbaar! En ben niet te streng. Geef nooit op, eetbui gehad? Ben lief voor jezelf, pak jezelf dan de dag ernaar weer op en ga gewoon door. Mocht je hulp willen, dan kun je het FITPLAN volgen. Zo ben ik ervan af gekomen.
  2. Mindset en zelfliefde zijn heel belangrijk. Als je niet van jezelf houdt en boos wordt op jezelf, dan wordt het erger. Ga tegen jezelf praten zoals je zou praten tegen een goede vriend(in). Zelf liefde is niks anders dan jezelf het beste gunnen, compassie hebben voor jezelf ( want je bent ook maar een mens) en jezelf toelaten fouten te maken.
  3. Een sport vinden die bij je past en dit minimaal 2/3 keer per week beoefenen. Dus als je iets vindt dat bij je past dan wordt het ineens makkelijk om meer te bewegen. De eerste weken is het nog wennen, maar dan moet je juist doorzetten! Plan het in als een afspraak in je agenda, hou je aan je afspraken en vanzelf wordt het een gewoonte. Ik kan niet meer zonder sporten, het hoort bij mijn leven :).