Sla jij ook wel eens de stretching over na een intensieve workout? Of sport je helemaal niet en vind je het dus niet nodig om te stretchen? Dubbel fout! Werken aan je lenigheid maakt je sterker én levert je een mooi strak silhouet op.

Waarom is stretchen goed voor je? : “Je legt zelf niet meteen de link, maar tijdens je dagelijkse bezigheden –vooral als je vaak achter je bureau zit- worden je spieren aanzienlijk korter, wat op termijn heel wat nare gevolgen met zich meebrengt.”

  • “Stretchen verlengt de spieren en/of brengt ze terug naar hun gezonde en natuurlijke lengte. Dat is belangrijk om blessures te voorkomen.”

Een voorbeeld: als je de hele dag zit, worden de zenuwen die je bilspieren activeren afgesloten, waardoor je spieren zich afbreken. Dit zet heel wat druk op andere spieren en gewrichten in je lichaam en kan leiden tot vervelende pijn en blessures in je knieën en onderrug. Hetzelfde gebeurt onder invloed van stress: je spieren verkorten, worden op termijn afgebroken en je krijgt ongewenste druk en pijn in je lichaam. Een toestand die vermeden kan worden door te werken aan je lenigheid.

  • “Stretchen maakt je workout efficiënter: sporten draagt mee aan de uitbouw van je spieren, maar maakt ze ironisch genoeg ook korter. Spieren die compleet verstikt en afgesloten zijn, kunnen zich niet optimaal ontwikkelen. Het is dus essentieel om een workout af te sluiten met een gezonde stretchsessie.” Je mag nog zoveel squats uitvoeren als je wil, als je bilspieren verkort zijn en langzaam maar zeker afgebroken worden, heb je niets aan je workout en mag je die strakke billen vergeten. Opgelet: het heeft geen zin om vòòr een training te stretchen, enkel daarna!
  • “Los van je sportmoment, mag je natuurlijk ook altijd werken aan je lenigheid: het maakt je spieren alleen maar gewilliger om zich te ontwikkelen.”
  • “Stretchen geeft je vanzelf een beter postuur en dat weegt door op je look: je ziet er langer, fijner en eleganter uit. Daarnaast zal je minder snel een verkeerde houding aannemen, bijvoorbeeld aan je bureau, en dus ook minde risico lopen op afgesneden, afgebroken spieren.”
  • Daarnaast is het ook gewoon heel cool om te kunnen uitpakken met de split… “Let wel: je hoeft bijlange geen split te kunnen uitvoeren om de voordelen van stretching te ervaren, alle beetjes helpen!”

HOE LANG MOET JE STRETCHEN?

“Hoe lang je een rekkende pose aanhoudt, hangt af van je eigen lenigheid. Je kan het enkele seconden of zelfs een hele minuut volhouden.”

Hoe vaak moet je stretchen? “Het is aangeraden elke dag tien minuten te stretchen, let wel: je moet je spieren even opwarmen voor je eraan begint, kwestie van blessures te voorkomen. Een minuutje touwtjespringen of een andere cardio oefening is al goed.”

Wist je trouwens dat het efficiënter is om ’s avonds te rekken, aangezien je spieren ’s morgens korter zijn?

Hoe moet je stretchen? “Het belangrijkste is je grenzen te respecteren: als je voelt dat je niet verder kan, hou je de houding even vast, haal je diep adem en probeer je bij het uitademen wat verder in de beweging te gaan. Lukt het niet, dan laat je het daarbij en hou je even vast.” Het is bij stretchen belangrijk om geduld uit te oefenen: sommigen kunnen de split na enkele weken, anderen moeten maanden oefenen -los van hoe fit ze al dan niet zijn. Zin om erin te vliegen? Begin met deze reeks basisoefeningen, als geen stretch ring hebt, kan je ook gewoon een handdoek of elastiek gebruiken